Charita Znojmo má Centrum včasné péče
4. dubna 2024 Články

Charita Znojmo má Centrum včasné péče

Znojmo má Centrum včasné péče, které provozuje Oblastní charita Znojmo. Cílem včasné péče je podpořit rodinu s dítětem, které je ohroženo špatnou péčí a zanedbáním vývoje. To se pak projevuje školní neúspěšností, děti selhávají ve škole, propadají, mají absence, nejsou vůbec připraveny na život. Včasná péče se zaměřuje na zvýšení dovedností a znalosti dětí vyrůstajících v nepodnětném rodinném prostředí, aby uměly vše, co k úspěchu ve škole a v životě potřebují. Stejně tak se pracuje i s rodiči, kteří se učí, jak rozvíjet svoje děti, jak se o ně starat.

Včasná péče je poskytována dětem od narození do 8 let a od zjištění rizika nebo znevýhodnění do zahájení povinné školní docházky. Včasná péče rozvíjí potenciál dítěte, zvyšuje rodičovské dovednosti, vyrovnává dopady sociokulturního znevýhodnění a slouží jako prevence školní neúspěšnosti.

Centrum včasné péče se zaměřuje na podporu dětí přímo v rodinách formou terénní práce, neboť sekundárně řeší i sociální aspekty neúspěchů dětí ve vzdělávacím systému a na propojování odborníků, kteří pracují s dětmi a to ze sociální, školské a zdravotní oblasti.

Při pomoci dětem je důležitá multioborová spolupráce. Proto Oblastní charita Znojmo pořádala dne 19. 3. 2024 workshop o včasné péči, který odborníky z řad pedagogů, psychologů, sociálních pracovníků a pracovníků městského úřadu aj. seznámil se základními principy včasné péče, nástroji a metodami práce jako jsou např. diagnostika školní zralosti ISophi nebo terapie hrou v pískovišti. Akce se zúčastnilo 35 odborníků z 19 institucí např. mateřské školky, Pedagogicko-psychologická poradna, Středisko výchovné péče, Slezská univerzita Opava, Práh Jižní Morava a další.

Workshop se uskutečnil za podpory Města Znojma, zejména pak školského odboru.